Bizden Haberler

Güncel Bilgiler

Güncel bilgilerden haberdar olmak için bizi takipte kalın

MENÜ

Atletizm Pistleri Yapımı
Atletizm pistlerinin yapımı mutlaka uzmanlık gerektiren bir iştir. Hatta atletizm pistlerinin çizgi çekimlerinin yapılması bile başlı başına uzmanlık gerektirmektedir.

Bu ve bunun gibi sportif yapıların hiçbiri hata kaldıramaz. Çünkü; IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonu) standartlarında oldukça net, kararlı ve sıkıdır.

Eğer uyumsuz bir saha yapılırsa o pistin lisans alması imkansıza yakındır. Bütün kurallar kusursuzca yerine getirilmelidir.
Atletizm pistlerinde zeminin düz hale getirilmesi, eğimden arındırılması ve sıkıştırılması gerekir. İlk katman sıkı ve düz hale getirildikten sonra drenaj kanalı için kompozit (birbirinden ayrı iki veya daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme türü) malzeme düzgünce yerleştirilmelidir.


Kot alınmasıyla birlikte zemin eğimi için %0,5 ile %0,7 aralığına dikkat edilerek ayarlama yapılması gerekir. Kompozit drenaj malzemelerinin yerleştirilmesinin hemen ardından, üst katmanlar için malzemeler yerleştirilmelidir.

Bu işlemlerin ardından gerekli altyapı düzenlemeleri yapılan piste 10 santimetrelik asfalt döküm çalışması yapılmalıdır. Asfalt katmanının düz olması çok önemlidir. Asfaltın olmadığı durumlarda 10 santimetre yüksekliğinde beton dökülüp düzleştirilmesi de yeterli olacaktır. 10 santimetrelik zemin yapım işleminde dalgalanmalara dikkat edilmelidir.

Pistte 3 milimetreden fazla dalgalanma olmamalıdır.
Bu işlemlerin sonrasında polimer uygulamasıyla beton zeminin üzerinde ama kauçuk zeminin altında kalacak bir kat hazırlanmalıdır. İki alanın bağı sağlam kurulmalıdır.

Polimer üzerine binder ile hazırlanmış kauçuk SBR granül dökülmelidir. 8 ile 10 milimetrelik SBR granülün dökülmesi ve eşit bir şekilde yayılması sağlanmalıdır.

Üst ve son katmana ise 4 veya 5 milimetrelik EPDM granül dökülmelidir. İki katman için de sıcak makineler yardımıyla düzleme işlemi gerçekleştirilir.

En sonunda da çizgi makineleri ile çizgiler çekilerek pist hazır hale getirilir.

Atletizm Pistleri için http://www.bcsturf.com/Spor-179-atletizm-pistleri

Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) Onaylı Atletizm Pisti Yapım Özellikleri
Atletik parkurlar şu şekilde kategorize edilir; Sınıf1 -Sınıf2 ve yapı kategorileri: I-II-III-IV-V
Uluslararası Atletizm Federasyonu onaylı olan atletizm pistlerinin en önemli özelliklerinin başında pistlerin 400 metrelik net uzunluğunun olması gelmektedir. Daha uzun veya kısa olması ise bu alandaki sporcular için bir avantaj sağlamamaktadır. IAAF standartları gereği, 400 metrelik tam tur şeklinde uzunluğun olması şarttır. Ayrıca 401 ya da 398 gibi farklı uzunluklarda pistlerin yapılmaması gerekmektedir.
İzinleri alınmış olan ve profesyonel amaçla kullanılacak yapıya sahip olan pistlerde direkt olarak drenaj sistemine bağlı bir sistem kurulur. Poliüretanın birinci kalite olması ve kompozit malzeme kalitesine dikkat edilmesi gerekmektedir. İncelemeler sonucunda kalitesiz malzeme olduğu tespit edilen pistlere onay verilmeyecektir ve IAAF onaylı bir pist olmadığı için de organizasyonlar düzenlenemeyecektir.
Uluslararası Atletizm Federasyonu sertifikalı pist yapımı için altyapının dışındaki şartlardan bir diğeri ise çizgilerin uygunluğudur. Çizgi çekim işlemleri basit gibi gözükse de oldukça dikkat gerektirmektedir. Eğer çizgi çekiminde herhangi bir hata varsa sertifika almanız imkansızlaşır. Kulvarlar arasındaki ölçü birbirleriyle aynı olmalıdır.

http://www.bcsturf.com/

DİĞER HABERLER