Suni çim , spor sahalarında ve peyzaj alanlarında doğal çimi taklit eden sentetik liflerden yapılmış bir yüzeydir.
Sentetik çim doğal çime alternatif olup, hammaddesi petroldür. Doğal çimin bazı dezavantajlarını ortadan kaldırmaya yönelik araştırmalar sonucunda sentetik çim keşfedilmiş ve ilk olarak spor tesislerinde uygulanmaya başlanmış, daha sonra bahçelerimizde dekoratif amaçlı dekoratif suni çim kullanılmaya başlanmıştır. Ham maddesi petrol olan sentetik çim teknik olarak kauçuk granüllerle doldurulmakta ve% 100 polietilen malzemeden üretilen ipliklerin dokunması ile üretilmektedir.
Kısacası 2000'li yıllarda hayatımıza girmeye başlayan suni çim, spor suni çim ve dekoratif suni çim olarak 2 ana kategoriye ayrılıyor .
Doğal çim ve suni çim ... İkisi de yeşil ama büyük farklarla. Tahmin edebileceğiniz gibi, sentetik çim normal çime göre daha az bakım gerektirir, ancak başka faydaları da vardır. Türkiye'nin en iyi suni çim şirketi İlkesport sizler için bazı ipuçları hazırladı:
Çim ve yapay çim ilk bakışta tamamen aynı görünür. Ancak en büyük fark, sadece görünüm için suni çim çimen satın almamanızdır. Doğal grassturf konusunda her zaman dikkatli olmalısınız; aksi takdirde küçülür veya solar. Suni çimde bu sorun yok. Ne kadar sık kullanırsanız kullanın, yeşil kalır.
Yağmur yağdığında, bir çim tarlası çamur çukuruna dönüşür. Suni çimde de bununla herhangi bir problem yaşamazsınız. Su hızla akıp gider ve çocuklar hemen üzerinde tekrar oynayabilir. Evde kirli giysiler veya çamurlu ayaklar yok.
Bahçede dışarıda hava koşullarına dayanıklı bir koşu yüzeyine ihtiyaç duyulan her yerde suni çim iyi ve ucuz bir çözümdür.
Çeşitli genişlik ve renklerde metre ile yüksek kaliteli suni çim halı sunulmaktadır. Alt kısımdaki çıkıntılar, beton veya ahşap üzerine serilen suni çimin kaymasını engeller. Suni çimin bir diğer avantajı da ıslak ve yağmurlu havalarda suyun kolaylıkla tahliye edilebilmesidir.
Suni çim balkonda, terasta hatta normal bahçe toprağında bıçak veya makasla kesilerek çok kolay bir şekilde döşenebilir. Plastikten yapılmış dış mekan halıları, havuz kenarı olarak, dış mekan duşu için taban olarak, kaldırımlar için veya çocuklar ve evcil hayvanlar için bir oyun alanında zemin kaplaması olarak da çok uygundur.
Mümkün olduğunca gerçekçi görünen sahte bir çime değer veriyorsanız, hav yüksekliği 1,5 cm veya daha fazla olan Cambridge, Oxford, Windsor veya Colorado suni çimi tercih etmelisiniz. Suni çim halısının olası kullanımları gerçekten çok büyüktür, çünkü kullanılan malzeme hava koşullarına, UV ışınlarına dayanıklıdır ve çıplak ayakla yürürken bile rahat hisseder.
Bazı spor suni çim kullanım alanları şunlardır:
Bazı peyzaj suni çim kullanım alanları şunlardır:
Suni çimin düzgün ve profesyonel bir şekilde döşenebilmesi için en az 12 ila 15 derece toprak sıcaklıkları ve kuru hava şarttır. Kurulum için gerçek suni çim sezonu yakl. Mart-Ekim.
Doğru altyapı, yüksek kaliteli suni çim kadar önemlidir. Yeraltı sabit ve geçirgen olmalıdır.
Teraslarda veya balkonlarda bunun için fazla endişelenmenize gerek yok. Hafif bir eğim veya sızabilecek bir alt yüzey varsa (örn. Bahçe plakaları), suni çim halı gibi mevcut zemin üzerine döşenebilir .
Ancak bahçede uzun süre suni çimin tadını çıkarmak istiyorsanız sağlam bir yüzey sağlamak çok önemlidir.
Günümüzde suni çim için sabit ve sürdürülebilir bir yüzey oluşturmanın çeşitli yolları vardır . En yaygın olanları, su geçirgen sızıntılı beton muhafazalar üzerindeki kurulumlardır. Yapay çimlerin alt tabakası için plastik karolar da kullanılır.
Suni çimi kendiniz döşerseniz, tüm uygun malzeme ve araçları satın almanız gerekir. YouTube'da suni çimin nasıl döşeneceğini açıklayan bir dizi film var. Ancak ilkersport.com'dan uzman ekibimiz ihtiyacınız olan her an size memnuniyetle yardımcı olmaya hazırdır.
Suni çimin altına basınç dengeleyici bir bez serilmesi tavsiye edilir. Bu bezin birçok avantajı vardır. Birincisi, kum yatağını sahte çimlerin serilmesi sırasında zarar görmekten korur. Bu onu güzel ve düz tutar. Ayrıca suni çiminiz döşendikten sonra dakik yüklere karşı koruma sağlar. Yabancı otların ve karıncaların da suni çim altında bir bezle daha az şansı var. Basınç dengeleme bezi, avantajları göz önüne alındığında yatırımı çok daha değerli olan küçük bir ek ücret anlamına gelir.
Ek konfor veya güvenlik için suni çimin altına yumuşak bir paspas takılabilir. Farklı malzemelerden oluşabilir. Genellikle geri dönüştürülmüş kauçuk veya köpüktür. Bir köpük tabakası her zaman gerekli değildir. Fayans, beton veya asfalt gibi sert bir yüzey üzerinde oyun alanı oluşturmak istemeniz durumunda bunu çocuğunuzun güvenliği için yapmanızı tavsiye ederiz. Restoranlar, kreşler veya okullar gibi kamu tesisleri söz konusu olduğunda, çoğu durumda zorunlu olacaktır. Bir köpük tabakasının maliyeti önemli ölçüde artabilir. Kendinizi bu konuda iyice bilgilendirin.
Suni çimin farklı şeritleri veya uzunlukları, suni çim dikiş bandı ile birbirine bağlanır (yapıştırılır). İki farklı yöntem var. Yeni bir gelişme, kendinden yapışkanlı bant kullanımıdır. Dikişlerin yapıştırılması gereken noktalarda bu bant suni çim altına açılır. Folyoyu çıkarın ve çim halıyı bantın üzerine sıkıca bastırın. Kendinden yapışkanlı bandın avantajı hızlı ve kolay çalışmasıdır.
Diğer bir yöntem ise tutkal kullanmak ve dikiş bandını kaybetmektir. Bağlanma prensibi aynıdır. Dikiş bandını çeşitli suni çim örtülerin altına seriyorsunuz. Sadece yapışkan tabakayı (yapıştırıcı) bir spatula ile kendiniz uygularsınız. Yapışma kuvveti son derece güçlüdür. Yoğun olarak kullanılan suni çim halılar için önerilir. Yapıştırıcıyı işlerken suni çim üzerine dökmemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü çıkarması kolay değil.
Suni çim paspası açıldıktan sonra dağıtmak isteğe bağlıdır (genellikle kumla doldurulan bir dizi çim türü hariç). Kumun işlevi, suni çim matı tartmaktır. Kum, stabilite sağlar ve yoğun kullanım sırasında halının arkasını korur. Suni çim paspas, ağırlığa göre yerinde tutulur ve kullanım sırasında herhangi bir kırışma olmaz. Ayrıca kum, suni çim liflerini daha iyi sarar ve dik tutulmalarını sağlar.
Çöp kumunu 'toprak' ile karıştırmayın. Bu kullanım için özel olarak geliştirilmiş kum ve üzerine serpilen suni çim bakımı kolay ve temiz bir yüzey olarak kalır. Kum herhangi bir organik madde içermez ve bu nedenle yabani otlar için bir üreme alanı sağlamaz. Nemi depolamadığı için sulu kar haline gelmez. Yağmur banyosundan sonra çim hızla kurur ve tekrar temizlenir. Kum "ağır". Suni çim hasırdan dışarı üflemez ve kum çıkışı minimum düzeydedir.
Yoğun kullanım için, örneğin çocuklar için suni çim oyun alanı olarak, her zaman ince bir tabaka serpiştirmenizi öneririz. Bu, çimin ömrüne fayda sağlar. Dağıtacağınız kum miktarı ürün tipine bağlıdır (m² başına minimum yaklaşık 7 kg). Bununla birlikte, doğru kum türüne karar verin (kurutulmuş, yuvarlak taneli kuvars kumu), tüm kumlar uygun değildir.
Yukarıda anlatıldığı gibi yatak kumu kullanırsanız, suni çimi ayrıca sabitlemenize gerek yoktur. Kumun ağırlığı çim paspasını yerinde tutacaktır. Kum olmasa bile, suni çim genellikle asfalt döşenmeden yerinde kalacak kadar ağırdır. Tabii ki, kullanım bir rol oynar. Dekoratif değeri olan bir suni çim halı, çocuklar için bir oyun alanından daha ucuza mal olacaktır.
Bununla birlikte, suni çimin üzerinde bulunduğu zeminin - kenardan biraz daha alçak olması önemlidir. Bu, çimlere çıkarken kenara takılmanızı önler. Her halükarda olursa, giriş alanındaki çimin demir çiviler veya düz çivilerle sabitlenmesi tavsiye edilir.
Rüzgarın rol oynayabileceği bir balkon veya çatı terasında durum farklıdır. Bir çatı terasının veya balkon çim halısının avantajı, suni çimi zemine yapıştırabilmenizdir (Dikkat: Tavsiye istemeden çatı keçesine yapışmayın, tüm sonuçlarıyla birlikte çatıya zarar verebilir. ).