Futbol sahalarının zeminlerinde pek çok zemin türü kullanılabilmektedir. Fakat en çok kullanılan çim türü, sentetik veya bir diğer adıyla suni çim denilebilir. Normal çimden pek bir farkı olmayan suni çim, sahadaki oyuncuların ayaklarının kaymasını önler. Bu nedenle de sporcular herhangi bir problemle karşı karşıya kalmazlar. Esnek yapısı nedeniyle, olası bir yaralanma durumunda problem ile karşılaşılmaz. Hem amatör hem profesyonel sporcuların performansları da pek fazla etkilenmez.
Suni çim doğal bir ürün olmamasına rağmen insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaz. Sentetik çimin düzenlenmesi, bakımı ve temizliği çok kolaydır. Tamamen doğal bir yapıya sahip olmadığı için böcek ve haşere sorunları ile karşılaşılmaz. Klasik doğal çime oranla kum gereksinimi yoktur. Yapay çim özellikle futbol sahalarında oldukça tercih edilen bir türdür. Genelde ticari amaçla kurulan sahalarda kullanılan suni çim, okul, bahçe gibi birçok farklı alanda da güvenle ve rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Sahalarda Suni Çim Uygulama Adımları
Doğal çim ile büyük benzerlik gösteren suni çim, ot çıkmayan ve kötü duran tüm alanlarda kullanılabilmektedir. Özel bir bakım veya temizlik gerekliliği yoktur. Uzun süre yıpranmadan ve orijinalliğinden herhangi bir şey kaybetmeden kullanılabilir. Neredeyse 10 yıldan uzun kullanılabilen bir üründür. Planı ve ölçüsü belirlendiğinde suni çim tabanlı spor sahaları yapılırken, öncelikli işlem olarak zemin hafriyatının alınması ve sıfır koduna getirilmesi gerekir. Hatıl kalıbı için de sahanın zeminine temel kazılmalıdır. Çevre hatıl betonu belirlendiği ölçüler de saha etrafına angaje edilir(bağlanır). Kazılan drenaj (su akıtma) kanallarına özel jeotekstil (toprakla birlikte kullanıldığında ayırma, filtreleme, güçlendirme, koruma veya boşaltma yeteneğine sahip geçirgen kumaşlar) bohçalama gerçekleştirilir.
Bohçalama diye adlandırılan işlem kısaca bina temelinin bir membran (zar seçici bir engel) tabakayla bir bütün olarak sarılması diye tanımlanabilmektedir. Uygun boylarda kesilen drenaj boruları döşenir. Drenaj borularının döşenmesinin ardından ise drenaj boruları temel drenaja bağlanır. Kazılan drenaj boruları bağlanmış şekilde drenaj kanallarına yeterli olacak şekil ve oranda filtre malzemesi ile doldurulabilir.
Futbol Sahaları için:http://bcsturf.com/Spor-143-futbol-sahalari
Hemen ardından sonra ise 3 numaralı mıcır (taş kırıntısı) kullanılarak sıkıştırma işlemleri yapılır. Ardından, 1 numaralı mıcır dökülür ve silindir yardımıyla sıkıştırılarak düzeltilmeye çalışılır. Bu işlemlerden sonra ise oluşabilme ihtimali olan veya hali hazırda oluşmuş olan ondülasyon yani dalgalanmalara set çekilip engelleme işlemi yapılır. Suni çim tabanlı spor sahaları için düz bir tabana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle zemin en düz halini alsın diye yoğun ama yeterli bir miktar sıkıştırılma işlemi gerçekleştirilir. Tüm bu işlemlerin ardından düz bir zemin oluşur ve bir sonraki işlem olan zemine keçe serme işlemi gerçekleştirilir.
Keçenin serilmesinin ardından yapılan işlem ise keçenin üzerine suni çimin serilmesidir. Serilen suni çim, halının ek bölgelerine yapıştırılan helmetin bezi (iki parçanın birleşim yerine sürünen tutkal, yapıştırıcı karışımı bez) yerleştirilir ve ardından yapıştırılır. Burada kullanılan yapıştırma aracı ise çift komponentli poliüretandır (rutubete, suya ve çoğu kimyasallara karsı dayanıklı olmasını sağlayan kimyasal madde). Son iki işlem ise saha çizgilerinin spora uygun şekilde çizilmesi ve ardından da yüksek kalitedeki silis kumunun dökülüp fırçalama makinesiyle fırçalanma işlemidir. Uzun ama gerekli olan aşamalar tamamlandığı takdirde ise saha artık tam anlamıyla hazır hale gelmiş olur.