Spor Tesisleri

Sandviç Sistem Atletizm Pisti


Sandviç Sistem Atletizm Pistleri, Avrupa Birliğinin teknik standartlarını belirleyen Alman Standartları Kuruluşu DIN ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (International Association of Athletics Federations – IAAF) normlarına uygun olarak yapılmaktadır. Sandviç sistem atletizm pistleri iki katmandan oluşmaktadır. Alt katmanda 10 cm asfat tabaka ve üst katmanda kauçuk sistem zemin kaplama katmanları bulunmaktadır. Sandviç sistem EPDM katman, poliüretan katman, elastik tabaka ve primer tabakadan oluşmaktadır.

Sandviç Sistem Atletizm Pisti

Sandviç Sistem Atletizm Pistleri, Avrupa Birliğinin teknik standartlarını belirleyen Alman Standartları Kuruluşu DIN ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (International Association of Athletics Federations – IAAF) normlarına uygun olarak yapılmaktadır.
 
Sandviç sistem atletizm pistleri iki katmandan oluşmaktadır. Alt katmanda 10 cm asfat tabaka ve üst katmanda kauçuk sistem zemin kaplama katmanları bulunmaktadır. Sandviç sistem EPDM katman, poliüretan katman, elastik tabaka ve primer tabakadan oluşmaktadır.
 

Sandviç Sistem Atletizm Pisti Yapımı

 
Atletizm pisti zemin imalatı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama asfalt veya beton kaplamadan oluşan alt zemin çalışmalarından, ikinci aşama sentetik malzeme kaplamadan oluşan üst zemin çalışmalarından oluşmaktadır.
 
Sandviç Sistem Atletizm Pisti Yapımı, Avrupa Birliğinin teknik standartlarını belirleyen Alman Standartları Kuruluşu DIN ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (International Association of Athletics Federations – IAAF) normlarına uygun olarak yapılmaktadır. Bu sistem, asfalt ya da bulunamazsa betondan imal edilmiş alt zeminin üzerine üst zemin olarak 10 mm ‘Poliüretan Elastomer’le bağlanmış SBR granüllerden oluşmuş elastik katman ve EPDM granül yataklandırılmış 4 mm poliüretan kaplamadan oluşur. Sandviç sistem atletizm pisti toplam 14 mm kalınlıkta olmalıdır.
 

Sandviç Sistem Atletizm Pisti Yapım Aşamaları


  • 1. Aşama
    Pist alanı yapılan ölçümlere göre tesviye edilir. Silindirle iyice sıkıştırılan toprak zeminin üzerine, 10 cm kalınlıkta ‘finisher’li plentmiks dolgusu uygun bir meyille döşenir. Bu dolgu NO:4 (4,75 mm) elekten geçmeyen taş ve çakıllardan oluşan ‘kaba mıcır’dır. Daha sonra üzerine, “Filler” yani, NO:4 (4,75 mm) elekten geçen ‘ince mıcır’ malzemesi serilir. Suyla harmanlanan bu iki katman plantmiks, tamamen kuruyup sertleştikten sonra silindirle iyice sıkıştırılarak düzleştirilir. Atletizm pistinin iç kenarına su tahliyesi için uygun meyil verilir. Bu temel tabakasının üzerine 6 cm kalınlığında; içinde asfalt, mineral agreda ve mineral filler ile sıcak bağlayıcı olarak bütüm bulunan ‘asfalt binder tabakası’ uygulanır. Bunun üzerine de 4 cm kalınlıkta, bağlayıcı ham petrol bazlı asfalt çimentosu ile mineral agreda’nın sıcak halde karışımı olan ‘aşınma tabakası’ serilir. Aşınma tabakasının uygulanmasıyla yine ezme, sıkıştırma, düzleştirme işlemlerine geçilir. Su birikmemesi için pistin iç hattına doğru %0,5 – 0,7 eğim verilir ve bu kısma kapaklı su kanalı döşenir. Ayrıca DIN 18035 normları uyarınca, zemin üzerinde 4 m’lik düzlemde 3 mm’den fazla dalgalanmaya yol açan kod farklılıkları varsa, sentetik kaplama aşamasından önce bu alanlar saf poliüretan ve quartz kumu karışımı ile doldurulmalı ve pist tamamen düzleştirilmelidir. (Öncelikle tercih edilmesin rağmen asfalt temin edilemiyorsa beton uygulaması yapılabilir.) Alt zemin olarak beton atılacaksa, Türk Standartları’na uygun BS 18 beton kullanılmalıdır. Isı ve yük dayanımını artırmak için agreda ile çimento karışımında ton başına en az 360 kilogram çimento kullanılmalıdır. Beton zeminde mukavemeti arttırmak açısından betonun içi çelik hasırla donatılmalı, bu hasır için de Q 131’lik malzeme kullanılmalıdır. Beton zemin toplam 10 cm kalınlığında olmalıdır. Uygun yöne yeterli eğim verilerek döküm işlemi bitirildikten sonra düzgün yüzey oluşması için perdahlama yapılmalıdır. Bu zeminde de 4 m’lik düzlemde 3 mm’yi aşan dalgalanmalar olmamalıdır. Uluslararası normlara göre daha fazla hata veren bölgeler, self-levelling şap uygulaması ile düzeltilmelidir. Sentetik zemin kaplama işine, beton nem seviyesi en fazla %5’e indikten sonra geçilmelidir.
  • 2. Aşama
    Sentetik Zemin Kaplama Belirli kural ve ölçütlerde yapılmak zorunda olan Sandviç Sistem Atletizm Pisti imalatı ikinci aşaması olan sentetik zemin kaplama işlemlerinde de Alman Standardı DIN-18035/6 ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) standartları uygulanır. Sentetik zeminin oluşturulması, alt zemine primer uygulaması yapılmasıyla başlar. Bu kat kür aldıktan sonra, elastik tabaka olarak, iklime uygun olarak seçilmiş Poliüretan Prepolymer (Binder) ile bağlanmış 1 – 3 mm çapında SBR granüller özel makinelerle zemine serilir. 10 mm olarak uygulanan elastik tabaka da kür aldıktan sonra, 1 kat çift komponentli poliüretan ile karıştırılmış siyah SBR granüller önceki tabakanın gözeneklerini doldurmak amacıyla zemine yayılacaktır. Baz sistemi olarak adlandırılan bu tabaka da kür alınca, varsa tadilat yapılacak bölgeler tamamlandıktan sonra; 3 mm. kalınlıkta kiremit renkli saf poliüretan bağlayıcı uygulanmalıdır. Bu katman henüz kür almamışken üzerine 1-4 mm çapında, gerilme mukavemeti >7,0 N/mm², kopma uzaması >% 650, sertlik derecesi Shore A 62, Ozon direnci 200PPHM olan EPDM granüller tepeleme serpilerek zeminin içinde yataklandırılması sağlanmalıdır. Bu şekilde tamamlanan sentetik kaplamanın nihai kalınlığı 13 mm olmalıdır. SBR granülleri bağlamak için kullanılacak pu-prepolimerin yoğunluğu 1,09 g/cm³ ve vizkozitesi 2000 ± 500 mPa*s’den düşük olmamalıdır. Söz konusu katmanda ağırlıkça 100 br. SBR için 20 birim bağlayıcı kullanılmalıdır. Diğer katmanlarda kullanılacak malzemenin yoğunluğu ise, 1,17 g/cm³ den daha az olmamalı ve Shore A sertlik derecesi 50 ± 5, vizkozitesi 3000±600 mPa olmalıdır. Sistemin tamamı, IAAF teknik spesifikasyonlarına göre güç emilimi özelliği %35’den az olamayacak, standart deformasyon 1.1, çivili ayakkabıya karşı direnci DIN 18035/6’ya göre sınıf 1, su geçirimsiz, gerilme mukavemeti 0,55 N/nmm², kopma uzaması %54 olmalıdır. Sandviç Sistem Atletizm Pisti imalatı bittikten sonra, yüzeyde kalan fazla granüller süpürülerek pist temizlenmeli ve son olarak özel çizgi boyaları yardımı ile kulvar çizgileri çekilmelidir.

Atletizm Pistleri

ÜRÜNLERİMİZ

Spor Ekipmanları Yapımı'nda kullanabileceğiniz ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
TÜM ÜRÜNLER